Karšto oro gruzdintuvė: dalinuosi kaip sekėsi naudotis
Nuo to laiko, kai mano virtuvėje atsirado karšto oro gruzdintuvė, maisto ruošimo tvarka visiškai pasikeitė. Valgome įvairesnį maistą, išbandome naujus patiekalus, pradėjome kepti daugiau daržovių, sumažėjo aliejaus vartojimas iki minimumo.
Apibendrinant gruzdintuvės naudojimą:
- aliejaus prireiks, bet minimaliai,
- kartas nuo karto reikės apversti maistą,
- gali naudoti ir vyresni vaikai,
- automatinės programos palengvina gaminimą
- gruzdintuvė su dviem stalčiais leidžia gaminti įvairesnį maistą
Nesu didelis maisto ruošimo fanas, man tai tik poreikių patenkinimas. Tad džiaugiuosi, jog karšto oro gruzdintuvė leidžia paspartinti ir palengvinti šį procesą. Apie savo patirtis dalinuosi šiame tinklaraščio įraše.
Turinys
Šis maisto ruošimo įrenginys turi daug skirtingų funkcijų: nuo kepimo ir skrudinimo iki maisto šildymo bei šaldyto maisto atšildymo.
Karšto oro gruzdintuvė su dviem stalčiais: pasirinkimas šeimai
Kai nusprendžiau įsigyti gruzdintuvę, specialistai tiek internete, tiek parduotuvėje patarė atkreipti dėmesį į jos talpą.
Supratau, kad 2,5 litro gruzdintuvė gal ir puikiai tinka dviejų asmenų šeimai, tad ieškojau didesnės. 7 litrų talpos dydžio modeliai yra skirti keturių asmenų šeimai. Rinkoje taip pat atradau ir milžiniškas, 8-9 litrų talpos gruzdintuves. Jos skirtos didesnėms šeimoms arba mėgstantiems daugiau pavalgyti.
Tad jei ieškote karšto oro gruzdintuvės yra tikrai nemažai galimybių atrasti tinkamiausią jūsų šeimai.
Karšto oro gruzdintuvės gaminamos su vienu arba dviem atskirais stalčiais, kurie yra labai naudingi šeimoms, kuriose kiekvienas renkasi skirtingą maistą.
Asmeniškai siūlyčiau rinktis karšto oro gruzdintuvę su dviem stalčiais. Net jei esate vienas, taip bus patogiau gaminti atskiras patiekalo dalis atskyrus skirtinguose stalčiuose.
Šios galimybės dėka, galime vienu metu paruošti keletą skirtingų patiekalų. Nereikia leistis į diskusijas ar kompromisus ir galime gaminti sau bei vaikams atskirą patiekalą. Nereiks valgyt tik ką vaikai mėgsta (turintys vaikų supras apie ką aš ). Tai išsigelbėjimas mūsų šeimai, nes visi galime valgyti, ką mėgstame ir nereikia konfliktuoti dėl maisto pasirinkimo.
Karšto oro gruzdintuvė ne tik palengvina, pagreitina maisto gaminimą, bet ir leidžia eksperimentuoti su skirtingais patiekalais, be to, skatina sveikesnio maisto vartojimą. Atradau daugiau daržovių.
Kaip minėjau nesu maisto gaminimo fanas, bet bent kol pradžioje turime karšto oro gruzdintuvę, yra daugiau užsidegimo išbandyti kažką nauja. Vėliau manau aprinsim, o ir šiltesnis metų laikas artėja, tad norėsis lengvesnio maisto greičiausiai.
Taigi, jei dar nesate atradę šio įrenginio privalumų, rekomenduoju išbandyti. Jei nesinori pirkti iš karto, galbūt draugai turi. Pabandykite kartu svečiuose pasigaminti vakarienę. Galbūt tiesiog pasiskolinkite ir išbandykite namuose.
Kaip naudotis karšto oro gruzdintuve didesnėje šeimoje?
Pasidalinsiu keliais patarimais, kuriuos jei būčiau žinojęs anksčiau, būčiau sutaupęs „kelis ne itin skanius pietus”. Švelniai tariant 🙂
1. Pakratykite gruzdintuvės krepšelį
Kepimo metu pakratykite krepšelį arba apverskite didesnius gabalus. Nors reklamose kalbama apie nerūpestingą kepimą, vis tiek reikės šiek tiek padirbėti jei norite skaniai pavalgyti.
Kepimo metu bent kartą pakratykite kepimo indą arba apverskite keptuvės turinį, kad maistas iškeptų tolygiai.
2. Kad maistas nesudžiūtų gruzdintuvėje
Įpusėjus kepimui patariu apšlakstyti maistą aliejumi. Jei maistas pradeda atrodyti sausas, įpusėjus kepimui, papildomai papurkškite ar užpilkite aliejų.
Tai suteiks tolygų traškumą ir apskrudimą. Tad vėl visko nebus galima palikti automatiniam kepimui jei norite gauti skanesnį patiekalą.
3. Mažos porcijos ir didesnė įvairovė
Esame keturių asmenų šeima, tad natūralu, kad mėgstame skirtingą maistą. Karšto oro gruzdintuvė mums suteikia būtent tai – vienu metu gaminti skirtingus patiekalus (ar bent skirtingesnius). Nuo mėsos, daržovių, vaisių, iki omleto. Dėl to patariu rinktis gruzdintuvę su dviem stalčiais.
Įprastai ruošiame 2-3 porcijas, kad kiekvienas valgis būtų šviežias. Kartais iš pasišildome.
4. Puikus pasirinkimas dirbantiems iš namų
Kadangi dirbu iš namų gruzdintuvė tapo pasirinkimu šildant maistą. Nereikia ilgai laukti, kol maistas atšils orkaitėje ar kepti keptuvėje ant aliejaus.
Greitai ir paprastai, yra proga paskrolinti telefone kol maistas šyla. Šildant maistą ant aliejaus man nepatikdavo, kad jis labai sugerdavo aliejų ir nebūdavo toks skanus, traškus. Gruzdintuvė šiuo atveju gelbėja ir keičia situaciją.
5. Gruzdintuve naudojasi ir vaikai
Nors auginu dvi mažas mergaites, kartais atrodo, kad po pamokų grįžta du išbadėję ir garsūs monstrai. Taip karšto oro gruzdintuvė tampa išsigelbėjimu.
Man nereikia ilgai užtrukti gaminant maistą – jos pačios saugiai pasišildo maistą. Nebaisu, kad nusidegins aliejumi ir pan. Kol kas naudoja standartines programas.
Tai suteikia jiems laisvę rūpintis savimi, o man tęsti darbus. Smagu, kad nebuvo sunku vaikus išmokyti kaip naudotis karšto oro gruzdintuve. Dar klausimas, kurie ilgiau užtruko besimokydami
6. Automatinės gruzdintuvės programos
Vienas iš didžiausių šio prietaiso privalumų – automatinės programos. Palengvina visą procesą ir skaitymą – kiek laiko ir kokioje temperatūroje reikia gaminti patiekalus.
Tai leidžia eksperimentuoti be baimės, kad maistas perkeps ar neiškeps. Vėl prisiminkime vaikus.
Beje tą patį pasiūlyčiau ir renkantis kavos aparatą. Kai žmona rinkosi kavos aparatą iškart atmetė variantą tų apratų, kuriuose pats turi kaip barista pasidarbuoti kol pagamini kavą. Pasiteisino šimtu procentų mūsų šeimoje.
Beje naujausiame tinklaraščio įraše Kiauliena karšto oro gruzdintuvėje: 7 patiekalų idėjos pasidalinau kaip naudotis karšto oro gruzdintuve kiaulienos patiekalų gaminimui. Siūlau paskaityti 🙂
Ką gaminti karšto oro gruzdintuvėje: nuo vaisių iki mėsos
Taip pat noriu pasidalinti savo patirtim (kad ir neilga) ką galima gaminti su karšto oro gruzdintuve.
Vienas iš pagrindinių dalykų, kuris man patinka karšto oro gruzdintuvėje, yra universalumas. Nenuostabu, kad tiek vegetarai, tiek užkietėję mėsos mėgėjai (kaip aš) renkasi šį įrenginį.
Nuo daržovių iki mėsos patiekalų – galimybės atrodo beveik neribotos, svarbu fantazuoti ir eksperimentuoti, bandyti. Kažkur skaičiau apie jogurto gamybą, bet nesuprantu kaip tai galima būtų pasigaminti, galbūt tai buvo vertimo klaida, o gal mano ribotas požiūris į maisto gaminimą 🙂
1. Daržovės ir vaisiai
Gruzdintuvė man atvėrė akis, kaip paprasta gali būti pasigaminti ir kokios vis tik skanios gruzdintos daržovės. Ne tik bulvytės.
Bulvės, kalafioras, kukurūzai, morkos, cukinijos – visi gruzdinti įgyja įdomią tekstūrą ir skonį. Tai tapo puikiu garnyru ar vis dažniau pagrindiniu patiekalu mūsų šeimoje. Vis tik prieš vasarą reikia gerinti mitybą.
Anksčiau žmona orkaitėje kepdavo įvairius vaisius, tačiau dabar tam išbandome gruzdintuvę. Procesas tapo paprastesnis ir greitesnis. Obuoliai, kriaušės, bananai – puikiai tinka. Ko nemėgau vaikystėje, dabar pradėjau rinktis vietoje saldainių. Gyvenimas apsisuka 🙂
2. Skirtingų tipų mėsa
Kalbant apie mėsą, pradžioje buvau skeptiškas, ypač dėl visos vištos kepimo. Tačiau atradau, kad vištos sparneliai, jautiena ir kitos mėsos rūšys, paruoštos tinkamoje temperatūroje, tampa nepaprastai gardžios ir traškios.
Beje kiauliena karšto oro gruzdintuvėje puikiai iškepa, tik reikia atrasti tinkamą jos paruošimą iki tol.
Kaip minėjau anksčiau – svarbiausia eksperimentuoti ir bandyti atrasti kiekvienai mėsai geriausią temperatūrą. Kas dar labai svarbu – viskas kepa su minimaliu riebalų kiekiu ar visai be jų.
Mano vienas mėgstamiausių ir paprasčiausių pietų patiekalų šiuo metu – gruzdinta vištiena.
Pradedame nuo vištienos filė gabalėlių mirkymo į išplaktą kiaušinį. Kai gabalėliai paruošti, pereinu prie kepimo. Nustatau temperatūrą iki 170 laipsnių ir įdedu paruoštus vištienos gabalėlius. Kepu juos maždaug 12–15 minučių, priklausomai nuo jų dydžio.
Vištienos filė su traškia išore ir sultingu vidumi. Greitai ir paprastai, tai ko siekiu iš maisto gaminimo. Kadangi mūsų karšto oro gruzdintuvė su dviem stalčiais vis dažniau prie vištienos išsikepu kukurūzus.
Svarbu suprasti ir gruzdintuvės ribotumą. Pavyzdžiui, didelių ar per sausų produktų, tokių kaip įvairios kruopos, ar tešloje apvoliotų patiekalų kepimas nėra geriausia idėja.
Taip pat reikėtų vengti patiekalų su dideliais trupiniais ar prieskoniais, kurie gali būti nupūsti judančio karšto oro kepimo metu.
Receptas: kiauliena su mėtų ir citrinos padažu
Ingridientai:
- 600 g kiaulienos gabalėlių
- 1 citrina, sultys ir žievelė
- 2 šaukštai šviežios mėtos lapelių, smulkiai pjaustyti
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštai medaus
- Druska ir pipirai pagal skonį
Maisto ruošimas
1. Kiaulieną įtrinkite druska ir prieskoniais, kad būtų skaniau.
2. Gruzdintuvę įkaitinkite iki 200°C temperatūros.
3. Paruoštus kiaulienos gabalėlius dėkite į orkaitę ir kepkite 15-20 minučių, kol paviršius taps gražiai apskrudęs.
4. Kol kiauliena kepa, pasigaminkite padažą: sumaišykite ir sutrinkite citrinos sultis, šviežias mėtas, alyvuogių aliejų ir šiek tiek medaus.
5. Išėmus kiaulieną iš gruzdintuvės, užpilkite ją paruoštu citrinos ir mėtų padažu. Galite patiekalą papuošti smulkiais mėtų lapeliais. Nuostabiai kvepės ir patraukliai atrodys.
Skanaus 🙂
Karšto oro gruzdintuvės privalumai
1. Greitesnis maisto paruošimas
Tai man labiausiai patinka. Skirtingai nuo orkaitės, šis mažas įrenginys pasižymi mažesne talpa ir gali įšyla žaibiškai, kepdamas maistą iš visų pusių. Tai reiškia, kad nereikia laukti, kol įkais orkaitė, ir maistas greičiau paruošiamas.
2. Energijos taupymas
Dėl aukščiau minėto greito veikimo gruzdintuvė sunaudoja žymiai mažiau elektros energijos. Tai ne tik draugiška aplinkai, bet ir taupo pinigus.
3. Sveikesnis maistas
Su gruzdintuve, maistas atrodo ne tik skanesnis (bent kol kas tikrai) bet ir sveikesnis. Maistas trumpiau apdorojamas, todėl išlieka daugiau maistingųjų medžiagų, ir nereikia naudoti papildomų riebalų.
4. Nesudėtingas gruzdintuvės valymas
Gruzdintuvė lengvai plaunama, net indaplovėje, o tai reiškia, kad nereikia praleisti daug laiko valant po kiekvieno naudojimo. Kaip aš nemėgstu indų plovimo po vakarienės
Pagrindinės klaidos naudojant karšto oro gruzdintuvę
Nemeluosiu, įsigijęs gruzdintuvę susidūriau su keletu iššūkių, kuriuos norėčiau aptarti. Tikrai pradžioje galvojau kaip naudotis karšto oro gruzdintuve ir jos nesugadinti pirmą vakarą 🙂
Galbūt padės jums išvengti pagrindinių naujokų daromų klaidų.
1. Krepšelio perpildymas
Viena iš pirmųjų pamokų, kurią išmokau naudodamasis oro gruzdintuve, buvo ta – krepšelio perpildymas.
Pirmoji taisyklė – nepripildykite krepšelio daugiau nei iki pusės. Tai užtikrina tinkamą oro cirkuliaciją ir maisto gaminimą. Jei norite išvengti maisto ruošimo partijomis, rekomenduočiau pagalvoti apie didesnės talpos gruzdintuvės įsigijimą.
Beje, vertinant gruzdintuvės dydį, svarbu atsižvelgti ne tik į talpą, bet ir į krepšelio matmenis, ypač į plotį, kur bus išdėliotas maistas.
2. Aliejaus naudojimas
Kitas svarbus dalykas, kurį sužinojau ir šiek tiek nustebau – aliejaus naudojimas. Nors dažnai manoma, kad oro gruzdintuvėse kepant nereikia aliejaus, realybė yra kiek kitokia.
Tam tikram traškumui išgauti, daugumai patiekalų reikia nedidelio aliejaus kiekio. Primenu – nedidelio. Problema atsiranda, kai aliejaus naudojama per mažai arba visai nenaudojama.
Norint, kad bulvytės būtų traškios, užtenka vieno ar dviejų šaukštelių aliejaus. Be to, aliejus padeda prieskoniams geriau prilipti prie maisto, suteikia dar daugiau skonio.
Svarbu pasirinkti tinkamą aliejaus tipą ir vengti purkštuvų su chemikalais, kurie gali pakenkti gruzdintuvės dangai.
3. Maisto apvertimas
Dar vienas patarimas, kuriuo norėčiau pasidalinti – maisto apvertimas kepimo metu. Nors oro gruzdintuvės yra labai patogios ir teigiama, kad maistas apkeps iš visų pusių, kartais reikia jį apversti ar pakratyti, kad jis būtų tolygiau iškeptas.
Kai kurios gruzdintuvės turi priminimo funkciją, tačiau jei jūsų – neturi, tiesiog nustatykite laikmatį telefone ir bent vieną kartą kepimo metu apverskite patiekalą.
4. Oro cirkuliacija
Kepant labai svarbu užtikrinti pakankamą oro cirkuliaciją aplink gruzdintuvę. Užtikrinkite, kad tarp gruzdintuvės ir sienos būtų bent 10-12 centimetrų tarpas, taip pat svarbu, kad po prietaisu būtų šiek tiek laisvos vietos, užtikrinančios gerą oro cirkuliaciją.
Kaip išsirinkti karšto oro gruzdintuvę
Renkantis karšto oro gruzdintuvę, svarbu atkreipti dėmesį į keletą esminių aspektų, kurie užtikrins, kad prietaisas atitiktų jūsų lūkesčius ir poreikius. Štai ką verta įvertinti:
1. Išsirinkite tinkamą talpą
Apgalvokite, kiek maisto ruošiate vienu metu. Jei šeima didelė ar mėgstate ruošti maistą didesnėmis porcijomis, verta rinktis didesnę talpą turinčią gruzdintuvę.
Kalbant apie krepšelio talpą, rinkoje yra įvairių dydžių gruzdintuvės – nuo 3 iki 8 litrų. Mano pasirinkimas šiuo metu – 8 l (karšto oro gruzdintuvė su dviem stalciais – 4 l) talpos modelį, kuris atitinka šeimos poreikius.
Taip pat rinkdamiesi gruzdintuvę atsižvelkite į tai, kiek vietos turite savo virtuvėje. Nors didesnė gruzdintuvė gali būti patrauklesnė dėl didesnės talpos, ji užims daugiau vietos.
2. Funkcijos
Patogu, kai gruzdintuvė turi integruotą laikmatį, leidžiantį nustatyti kepimo laiką. Viena iš labiausiai mane sužavėjusių ypatybių yra įvairios programos, pritaikytos skirtingų tipų maistui. Nuo atitirpinimo iki specialių žuvies ruošimo programų, šie nustatymai labai palengvina gyvenimą.
Dėka šių funkcijų, daugiau nereikia nuolat tikrinti, ar patiekalas jau paruoštas.
3. Investuokite į lengvesnę priežiūrą
Įsitikinkite, kad gruzdintuvės, kurią norite įsigyti dalys yra lengvai išimamos ir tinka plauti indaplovėje. Tai sutaupys daug laiko ir pastangų priežiūrai.
Nelipnus krepšelio ir kitų gruzdintuvės dalių paviršius palengvina valymą ir maisto šalinimą.
4. Vartotojų atsiliepimai
Prieš pirkdami nepamirškite pasidomėti kitų vartotojų atsiliepimais apie konkrečius modelius. Aš klausinėjau nemažai draugų, jau turinčių gruzdintuves, kas jiem patinka, kokie ribojimai ir pan.
Kiek kainuoja karšto oro gruzdintuvė?
Kalbant apie karšto oro gruzdintuvės kainą ji labai priklauso nuo įrenginio funkcijų ir talpos.
Paprastesni modeliai, turintys mažiau funkcijų ir nedidelę talpą, dažniausiai kainuoja apie 100 eurų. Tai puikus pasirinkimas tiems, kas ieško bazinio varianto pagrindiniams patiekalams paruošti.
Tačiau, jeigu norite daugiafunkcio įrenginio, kuris turėtų įvairias specializuotas programas, reikės investuoti daugiau. Tokių aukštesnės klasės karšto oro gruzdintuvių kainos gali siekti ir virš 400 eurų.
Susijęs straipsnis: Kiek elektros naudoja šilumos siurblys oras – oras?
Dažniausiai užduodami klausimai
1. Kokius patiekalus galima gaminti karšto oro gruzdintuvėje?
Karšto oro gruzdintuvė yra universalus įrenginys, jame galima gaminti įvairius patiekalus.
Ji puikiai tinka ne tik bulvių fri, vištienos sparnelių ar žuvies kepimui, bet ir įvairioms daržovėms ar vaisiams. Be to, gruzdintuvėje galima kepti netgi pyragus ir keksiukus. Tad svarbu ne tik užduoti sau klausimą kaip naudotis karšto oro gruzdintuve, bet ir ką joje norite pasigaminti.
2. Ar naudojant karšto oro gruzdintuvę visai nereikia aliejaus?
Vienas iš pagrindinių karšto oro gruzdintuvės privalumų yra tai, kad galima gaminti mažiau riebų maistą.
Daugeliu atvejų pridėti aliejaus nereikia arba jo reikia įpilti labai nedaug, kad maistas įgautų norimą traškumą ir skonį.
3. Kiek laiko reikia gaminti maistą karšto oro gruzdintuvėje?
Gamybos laikas yra žymiai trumpesnis nei naudojant įprastą orkaitę. Pavyzdžiui, bulves fri gali būti paruoštos per maždaug 10-15 minučių, o vištienos sparnelius – per 20-25 minutes.
Pabaigai
Rinkdamiesi gruzdintuvę, prisiminkite, kad svarbu atsižvelgti į šeimos poreikius. Nors gali atrodyti, kad didesnė talpa yra visada geriau, svarbu įvertinti, ar turite pakankamai vietos savo virtuvėje tokiam įrenginiui.
Taip pat nepamirškite, kad funkcijos ir patogumas naudojant yra taip pat svarbūs, kaip ir talpa ar kaina.
Išbandykite įvairius patiekalus, eksperimentuokite ir atraskite naujus mėgstamus receptus.
Tikiuosi, kad atsakiau į klausimą kaip naudotis karšto oro gruzdintuve ir mano patirtis bei patarimai padės maksimaliai išnaudoti savo karšto oro gruzdintuvę. Taip pat atrasti naujus skonius bei patiekalus, kurie pradžiugins jūsų pilvukus 🙂