Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Pradžia | Sodas | Sėjos kalendorius 2024: ką, kada ir kaip sodinsime?

Sėjos kalendorius 2024: ką, kada ir kaip sodinsime?

Ką ir kada sėti sodinti šiais metais pagal mėnulio kalendorių. Sėjos kalendorius 2024 metams, kiekvienas mėnuo išskirtas su jam atrinktais tinkamais sodo darbais. Atsisiųskite sodininko kalendorių ir atlikite darbus tinkamiausiu metu.
sejos kalendorius

Sodininko kalendorius 2024 metams: kada sėja užtikrins gausiausią derlių

Kaip užtikrinti, kad kiekvienas sodinukas ne tik įsišaknytų, bet ir duotų gausų derlių? Mėnulio sėjos kalendorius, kuriuo remiasi daugelis sodininkų padeda užtikrinti darbų sėkmę ir gausesnį derlių sėjant ar sodinant daržoves, vaisius, gėles ar kitus augalus.

Sėjos kalendorius padeda atrasti optimaliausią datą augalų sodinimui. Šiame straipsnyje dalinuosi 2024 metų sodininko kalendoriumi – smulkiau įvardinti kiekvieno mėnesio darbai ir palankiausios datos.

Straipsnio pabaigoje rasite pilną sėjos kalendorių, kurį galėsite atsispausdinti ir patogiai naudoti ištisus metus.

Sausis: ką ir kada sėti bei sodinti

Sausį galite pradėti sodininkystę and namų palangių ar šildomose šiltnamyse. Galite sodinti ankštinius augalus, prieskonines žoleles.

Sausis yra metas laikas sodinti ridikėlius, burokėlius, morkas, moliūgus, salierus bei kitas daržoves. Šis laikotarpis taip pat tinkamas uogų, vaismedžių ir gėlių sodinimui. Ankstyvosioms veislėms, tokioms kaip baklažanai, pomidorai, paprikos, bulvės ir svogūnai, taip pat sėkmingas metas.

Nors sausis gali būti šaltas ir trumpomis dienomis, metas pradėti sėti daržoves ir gėles, įskaitant įvairių rūšių kopūstus, cukinijas, baklažanus, paprikas, agurkus, pomidorus, įvairias salotas, šakninius salierus ir petražoles, taip pat metines, dvimetes, daugiametes gėles ir svogūnines augalų rūšis.

Palankiausios sausio dienos sėjai ir sodinimui:

Puikios:18-20, 23, 24
Palankios:3-7, 10, 14, 15, 30, 31
Neutralios:1, 2, 8, 9, 21, 22, 28, 29
Nepageidaujamos:12, 13, 16, 17, 26, 27
Blogos:11, 25

Jei pasirinksite šį mėnesį pradėti sėją, jaunuolius sodinukus reikės auginti patalpose ar šildomame šiltnamyje, todėl svarbu užtikrinti pakankamą apšvietimą. Specialios lempos turėtų užtikrinti apie 12 valandų šviesos per dieną augalams.

Genėjimas: Pirmasis metų mėnuo yra idealus vaismedžių genėjimui sode, siekiant formuoti jų vainiką.

Dirvožemio tyrimas: Sausio mėnesį taip pat yra tinkamas metas atlikti dirvožemio tyrimą, kad sužinotumėte jo rūgštingumą (pH) ir maistinių medžiagų būklę.

Tai suteiks vertingos informacijos apie reikalingas trąšas ir kitas augimo skatinimo priemones, kurios padės geriau pasirengti ateinančiam sodo sezonui.

Vasaris: ką ir kada sėti bei sodinti

Jeigu dar nepasėjote daržovių sodinukų sausį, nepergyvenkite – vasaris yra puikus laikas tai padaryti. Galite pradėti sėti daržoves, kurias vėliau numatote persodinti į šiltnamį ar lauko lysves – pomidorus, paprikas, baklažanus, bulves ir agurkus.

Jei esate jau pasėję savo daržoves ir gėles sausį, svarbu užtikrinti, kad auginimo patalpos būtų reguliariai vėdinamos, o daigai gautų pakankamai drėgmės bei 12 valandų per dieną būtų apšviesti.

Ankstyvas sodinimas gali užtikrinti puikų žydėjimą. Petunijos, lobelijos, gvazdikai ir kiti augalai puikiai augs šiltnamyje arba ant palangės, jeigu juos pasodinsite anksti.

Palankiausios vasario dienos sėjai ir sodinimui:

Puikios:15, 16, 19-21
Palankios:1-3, 7, 8, 11, 12, 27-29
Neutralios:4-6, 17, 18, 25, 26
Nepageidaujamos:9, 13, 14, 22, 23
Blogos:10, 24

Vasaris yra idealus laikas tiems, kas praleido pirmąjį sodinimo etapą sausį,

Kalbant apie vaisius bei daržoves ir sveikesnį gyvenimo būdą, siūlome paskaityti straipsnį Geriausias maistas sergant podagra, kuriame įvardijame tinkamiausius daržoves ir vaisius, kuriuos patartina valgyti šios klastingos ligos metu. Patariame vengti daug fruktozės turinčių vaisių.

sejos kalendorius
Sėjos kalendorius: daržovių auginimas šiltnamyje

Kovas: ką ir kada sėti bei sodinti

Kovo pradžioje patariama sėti žalumynus, įvairias daržoves ir gėles. Taip pat pecialistai kovo mėnesį pataria dar dengti augalus specialia apsaugine plėvele.

Ridikėliai, pupos, žirniai, špinatai, morkos ir vasariniai česnakai – tai ką galite sėti kovo mėnesį. Be to, tai geras metas sėti kitas daržoves, kurias planuojate vėliau perkėlti į šiltnamį ar lauko lysves (jei to dar nepadarėte vasario mėnesį).

Jei anksčiau nepersodinote daugiamečių augalų, kovas tam tinka puikiai. Taip pat galima pradėti sodinti vasarines šakniagumbių gėles. Kovo mėnesį sėkite veją, taip pat tinkamas laikas sodinti kaulavaisius.

Palankiausios kovo dienos sėjai ir sodinimui:

Puikios:13, 14, 18, 19
Palankios:1, 2, 5, 6, 9, 26-29
Neutralios:3, 4, 15-17, 22-24, 30, 31
Nepageidaujamos:7,8,11
Blogos:10, 25

Pirmosios kovo savaitės yra tinkamos krūmų genėjimui, medžių kamienų baltinimui bei įvairių daržovių sėjai ir sodinimui.

Mėnesio antra pusė idealiai tinka pradėti kovą su kenkėjais.

Balandis: ką ir kada sėti bei sodinti

Balandis yra vienas iš aktyviausių metų laikotarpių tiems, kurie užsiima sodinimu, sėja, augalų auginimu ir priežiūra.

Dėl ilgėjančių dienų sodinukams dirbtinis apšvietimas tampa nereikalingas, vis tik itin svarbu užtikrinti reguliarų patalpų vėdinimą. Taip pat laistyti daigus ir atsargiai atlaisvinti dirvą aplink augalus, kad šaknys lengviau kvėpuotų.

Atsižvelgiant į orą, balandžio mėnesį galima sodinti bulves, sėti artišokus, raudonuosius burokėlius, pastarnokus, žirnius, ridikėlius. Taip persodinti trūkažoles, porus, salierus, įvairias kopūstų rūšis bei daugiametes gėles.

Balandis taip pat puikiai tinka sėti daržoves ir prieskonines žoleles, įskaitant petražoles, krapus, svogūnus, česnakus, špinatus, salierus, taip pat pomidorus, paprikas, agurkus, žirnius ir šparagines pupeles.

Palankiausios balandžio dienos sėjai ir sodinimui:

Puikios:10, 11, 14, 15
Palankios:1, 2, 6, 21, 22, 23, 25, 29, 30
Neutralios:12, 13, 19, 20, 26-28
Nepageidaujamos:3-5, 7, 9, 16-18
Blogos:8, 24

Balandžio mėnesį taip pat labai svarbu pasirūpinti augalų apsauga nuo ligų ir kenkėjų. Dar nepabudus pumpurams, būtina apdoroti vaismedžius bei krūmus fungicidais ir insekticidais.

Optimaliausias laikas purškimui – tai, kai pastoviai kelias dienas išlieka 5–10 laipsnių šilumos.

Balandžio mėnuo taip pat yra ypatingai tinkamas laikas sodinti vaiskrūmius, vaismedžius ir dekoratyvinius augalus.

Gegužė: ką ir kada sėti bei sodinti

Gegužės mėnuo žymi laiką, kai šiltnamio augalai perkeliami į lauko dirvą. Pats metas sėti agurkus, svogūnus, salotas, špinatus, morkas, pupeles, šparaginius ankščius, žirnius, moliūgus, ridikėlius ir kopūstus.

Gegužė yra puikus metas sodinti želdinius, piktžolių naikinimui, augalų tręšimui ir apsaugai nuo kenkėjų. Taip pat lapinių ir ankštinių daržovių bei šakniavaisių sėjai ir bulvių sodinimui.

Turėtumėte taip pat atkreipti dėmesį į kambarines gėles – tai puikus laikotarpis jų dauginimui ir perkėlimui į naują žemę.

Palankiausios gegužės dienos sėjai ir sodinimui:

Puikios:11-13
Palankios:3, 4, 7, 19-22, 26, 27, 30, 31
Neutralios:9, 10, 16-18, 24, 25
Nepageidaujamos:1, 2, 5, 6, 14, 15, 28, 29
Blogos:8, 23

Spygliuočių sodinimas gegužės mėnesį taip pat yra labai palankus. Svarbu atidžiai paruošti žemę, kurioje augalas leis likusį gyvenimą, ir pasirinkti sodinuką su stipria, gerai išsivysčiusia šaknų sistema.

Be to, gali būti dar tinkamas laikas atlikti vaismedžių skiepijimus ir nupjauti gyvatvores.

Sėjos kalendorius gausiam derliui
Sėjos kalendorius: užtikrinkite pakankamą vandens kiekį augalams

Birželis: ką ir kada sėti bei sodinti

Birželio mėnesį puikios sąlygos sodinti žalumynus bei šakninių daržovių rūšis, ypatingai morkas bei burokėlius. Tinkamas laikas sodinti ankstyvąsias bulves.

Augalų laistymas turi tapti kasdienybe, ypač šiltnamiuose. Būtina reguliariai tikrinti, ar daržovės nėra pažeistos kenkėjų, pavyzdžiui, kurklių, amarų, baltukų, sraigių ar šliužų, atakų.

Palankiausios birželio dienos sėjai ir sodinimui:

Puikios dienos:8, 9
Palankios sodinimui dienos:3, 4, 15-19, 23, 26, 27
Neutralios:5, 7, 12-14, 20, 21
Nepageidaujamos:1, 2, 10, 11, 24, 25, 28, 29, 30
Blogos:6, 22

Puikus metas pasirūpinti savo gėlėmis, kad jos žydėtų sodriai ir ilgai. Tręšti gėles galite tiek kietomis, tiek skystomis trąšomis, bet skystąsias trąšas augalai pasisavina greičiau, o ir jų naudojimas patogesnis vidaus augalams.

Skystos trąšos dažniausiai yra stipriai koncentruotos, todėl prieš naudojimą jas reikia atskiesti vandeniu. Gautu tirpalu gėlės gali būti laistomos ar purkščiamos. Tręšiant augalus, būtina vadovautis tręšimo instrukcijomis ir neviršyti nurodytų dozių, kad nepakenktumėte augalui.

Liepa: ką ir kada sėti bei sodinti

Liepos mėnesį tinkamas metas sėti ridikėlius, agurkus, kukurūzus, bei ankstyvas ankštinių augalų, šparaginių pupelių ir kopūstų veisles.

Vijoklinių rožių ir vaismedžių genėjimas liepą užtikrins augalų sveikatą ir kitų metų derlių.

Pasirūpinkite senųjų braškių lapų nupjovimu, kad augalai iki žiemos suspėtų atauginti naujus lapus ir sėkmingai peržiemotų.

Palankiausios liepos dienos sėjai ir sodinimui:

Puikios:
Palankios:1, 2, 5, 12-16, 19, 20, 24, 25, 28, 29
Neutralios:3, 4, 10, 11, 17, 18, 30, 31
Nepageidaujamos:7-9, 22, 23, 26, 27
Blogos:6, 21

Anot Agrochemos specialistų, liepos mėnesį būtina skirti ypatingą dėmesį augalams, juos papildomai tręšiant kompleksinėmis trąšomis, kurios turėtų būti praturtintos fosforu ir kalio.

Liepos 1-2 ir 27-29 dienomis yra idealus laikotarpis vejos sėjai, lapinių daržovių sodinimui ir braškių veisimui.

Prieš šiuos darbus rekomenduojama pagerinti dirvožemio kokybę ir užtikrinti, kad augalai gautų reikiamą maistinių medžiagų kiekį, kad galėtų sėkmingai įsitvirtinti ir vystytis.

Liepos darbai trumpai:

  • Liepos 5-10 d.: Palanku rinkti vaistažoles, kurios žiemą bus naudingos sveikatai. Pradėkite rūpintis savo sveikata vidurvasarį, kad žiemą galėtumėte ją stiprinti.
  • Liepos 7-10 ir 22-24 d.: Laikas purenti žemę, naikinti piktžoles, laistyti ir tręšti augalus fosforo ir kalio trąšomis. Jei pamiršote tai padaryti mėnesio pradžioje, galite ištaisyti klaidą liepos paskutinę savaitę.
  • Liepos 13-17 d.: Rekomenduojama kasti gėlių svogūnėlius, ankstyvas daržoves, sėti ridikus ir ropes, raugti daržoves.
  • Liepos 13-17 ir 20-23 d.: Tinkamas metas sukasti žemę, naikinti piktžoles, genėti vaismedžius, apipjaustyti braškių ūsus. Piktžolės ravimos jau sudygusiose daržovėse ir gėlynuose, o herbicidai naudingi braškynuose ir vejose.

Šiomis datomis atliekami darbai padės užtikrinti sveiką ir gausų derlių. Bei kaip minėjau paruošti žiemai vaistažoles. Svarbu nepamiršti sodininko kalendoriaus ir jo patarimų.

Rugpjūtis: ką ir kada sėti bei sodinti

Rugpjūčio mėnuo yra idealus laikotarpis naujų braškių sodinimui, kadangi vėlesniu sodinimu braškės gali nepasiruošti žiemai dėl nepakankamo šaknų sistemos ir augalo sutvirtėjimo.

Būtina pasirinkti sveikus sodinukus su stipria šerdimi ir efektyvia šaknų sistema, kurios ilgis siektų 5–7 cm.

Kiekvienas sodinukas privalo turėti bent tris subrendusius lapus. Be to, svarbu užtikrinti, kad braškių šaknys liktų drėgnos nuo iškasimo momento iki jų pasodinimo žemėje. Daugiau apie braškių sodinimą ir priežiūrą rasti mūsų straipsnyje Kada sodinti braškes? Viskas nuo A iki Z.

Palankiausios rugpjūčio dienos sėjai ir sodinimui:

Puikios:
Palankios:1-3, 9, 10-13, 16, 17, 20, 21, 24, 25, 29, 30
Neutralios:6- 8, 14, 15, 26-28
Nepageidaujamos:5, 18, 22, 23, 31
Blogos:4, 19

Rugpjūtis – idealus metas sodinti Pekino kopūstus, ridikėlius, žirnius ir šparagines pupeles. Daug dėmesio skirkite greitai bręstančioms veislėms.

Rugpjūčio darbai trumpai:

  • Rugpjūtį sodininkystėje svarbu skiepyti vaismedžius ir sodinti lapines daržoves bei braškes nuo 1 iki 28 d. Nauji braškynai turėtų būti sodinami anksti, kad augalai spėtų įsišaknyti prieš žiemą.
  • 3-9 d. tinka rinkti vaistažoles.
  • 3-9, 11-17, 19-21 d. rekomenduojama naikinti piktžoles, laistyti, tręšti augalus, genėti braškes ir kitus augalus.
  • 11-17 d. – kasti šakniavaisines daržoves, sodinti spygliuočius ir sėti ridikėlius bei ropes. Svarbu naudoti kokybiškas trąšas, kad augalai būtų stiprūs ir pasiruošę žiemai.

Sėjos kalendorius neatsiejamas nuo šių rugpjūčio ir vasaros pabaigos darbų.

Rugsėjis: ką ir kada sėti ar sodinti

Rugsėjis sodininkams – ne tik derliaus nuėmimo, bet ir naujų augalų sodinimo metas. Mėnuo idealus pradėti auginti ankstyvai užderančius žalumynus, šalčio nepaisančias daržoves, taip pat ir sodinti jaunus medžius bei krūmus.

Dėmesio centre atsiduria obuoliai, kriaušės, vyšnios, serbentai ir kiti vaismedžiai bei krūmai, toki kaip agrastai, sausmedžiai, šermukšniai, šaltalankiai, abrikosai ir slyvos, kurie šiuo metu reikalauja ypatingos priežiūros.

Palankiausios rugsėjo dienos sėjai ir sodinimui:

Puikios:
Palankios:5-9, 12, 13, 17, 21, 22, 25, 26
Neutralios:2, 4, 10, 11, 23, 24, 30
Nepageidaujamos:1, 14, 15, 16, 19, 20, 27-29
Blogos:3, 18

Rugsėjį iš tiesų atėjęs laikas mėgautis ilgai lauktų daržo ir sodo darbų rezultatais. Mėnesio pradžioje, nuo 2 iki 8 dienos, yra puikus metas uogų, vaisių bei daržovių derliaus nuėmimui.

Taip pat šiuo metu vynuogių augintojai pradeda derliaus nuėmimą ir ruošia augalus žiemos sezonui.

Tarp 2-8, 10-14 bei 18-21 dienų rekomenduojama dirbti žemę – purenti, šalinti piktžoles, tręšti augalus fosforo ir kalio turinčiomis trąšomis bei purkšti augalus.

Antrajoji rugsėjo dekada, 10-14 dienomis, yra tinkamas laikas kasti bulves ir kitas šakninius augalus, taip pat žolelių šaknis, svogūnines gėles, sodinti spygliuočius ir svogūnines gėles, kurios žiemoja lauke, bei raugti.

Rugsėjo pabaigoje, 25-28 dienomis, palankus metas sėti garstyčias bei žieminius ir vasarinius rapsus.

Rugsėjį tinkamas metas atlikti slyvų ir vyšnių skiepijimus. Taip pat puikus laikotarpis dauginimui – daugiamečius augalus galima dauginti dalijant jų šakniastiebius.

Rugsėjis yra palankus mėnuo medžių ir krūmų, ypač spygliuočių, sodinimui. Nepraleiskite progos taip pat nupjauti ir sutvarkyti gyvatvores.

Jei norite papuošti savo sodą patariame rugsėjį sodinti dekoratyvinius česnakus. Tai puiki ir graži dekoratyvinė gėlė, nors pavadinimas atrodo kaip daržovės. Esame paruošę atskirą straipsnį apie šį augalą, kviečiu paskaityti.

Sėjos kalendorius gausiam derliui užtikrinti
Sėjos kalendorius gausiam derliui užtikrinti

Spalis: ką ir kada sėti bei sodinti

Sodo ir daržo darbai jau artėja į pabaigą, bet dar yra užduočių, kurias reikia užbaigti prieš atkeliaujant šalčiams.

Spalį pats metas sodinti vaismedžius (išskyrus kaulavaisius) ir vaiskrūmius. Mėnesio pradžioje šio rekomenduojama sodinti tulpes, narcizus, lelijas, hiacintus, krokus ir kt..

Pirmos keturios dienos ir pabaiga nuo 28 iki 31 dienos yra puikus laikas įvairiems sodo darbams: kasti šakniavaisius, sodinti svogūnines gėles, vaismedžius, dekoratyvinius augalus ir krūmus, taip pat žiemai paruošti svogūnines gėles ir rauginti daržoves.

Palankiausios spalio dienos sėjai ir sodinimui:

Puikios:
Palankios:3-6, 10, 11, 14, 15, 18, 19, 22, 23, 29-31
Neutralios:1, 7-9, 20, 21, 27, 28
Nepageidaujamos:12, 13, 16, 24-26
Blogos:2, 17

3–5, 6–11, 20–25 ir 31 dienomis tinkamiausias metas atlikti žemės įdirbimą, tręšti augalus rudeninėmis trąšomis, pjauti žolę, surinkti lapus, krauti kompostą ir tręšti kambarines gėles.

14 ir 18 dienomis yra palankus laikas sėti sideracinius augalus, kurie padeda gerinti dirvos kokybę.

20–25 dienomis patartina skinti sodų vaisius ir rinkti daržovių viršūnėlių derlių, taip pat kirsti kopūstus tiek lauke, tiek šiltnamyje.

Lapkritis: ką ir kada sėti bei sodinti

Paskutinį rudens mėnesį, kol šalnos dar neįsisuko, reikėtų atlikti svarbiausius darbus sode ir darže, o tada jau ramiai bus galima kraustytis į šiltus namus ir lepinti kambario augalus.

Lapkritis tinkamai sodinti ar sėti augalus, kurie gerai toleruoja šaltį. Tai gali būti laiškiniai ar žieminiai česnakai. Daugiau apie tai straipsnyje kaip ir kada sodinti žieminius česnakus.

Esant šiltam ir vėlyvam rudeniui, geras laikas sodinti medžius bei genėti vaismedžius.

Palankiausios lapkričio dienos sėjai ir sodinimui:

Puikios:14, 15
Palankios:2, 6, 7, 10, 11, 19, 20, 26-30
Neutralios:3-5, 17, 18, 23-25
Nepageidaujamos:8, 9, 12, 13, 21, 22
Blogos:1, 16

Mulčiavimas yra puikus būdas apsaugoti augalų šaknis nuo nušalimo. Prieš mulčiavimą, panašiai kaip ir prieš tręšiant, patartina atlaisvinti žemę aplink augalų šaknis, taip užtikrinant geresnę oro cirkuliaciją.

Mulčiavimui galite naudoti pjuvenas, žievę ar durpes, o optimalus mulčiaus sluoksnio storis yra maždaug 5 centimetrai.

Medžių balinimas yra būtinas rudeninis etapas, padedantis apsaugoti medžius žiemą. Balta spalva atspindi saulės šviesą, todėl mažina riziką, kad dienos metu stipriai įšilę medžių kamieniai naktį, staigiai atvėsus orui, įtrūktų nuo temperatūros pokyčių.

Sodininko kalendorius: žinokite kada efektyviausia sodinti ir prižiūrėti augalus
Sodininko kalendorius: žinokite kada efektyviausia sodinti ir prižiūrėti augalus

Gruodis: ką ir kada sėti bei sodinti

Gruodį galite pradėti auginimą šildomuose šiltnamiuose ar ant palangės pasisodinti prieskonines žoleles.

Jei turite laisvo laiko ir noro, gruodžio mėnesį galima rūpintis obelių ir kriaušių genėjimu. Nors galbūt būtų puikus metas atsipūsti bent mėnesiui nuo darbų? 🙂

Palankiausios gruodžio dienos sėjai ir sodinimui:

Puikios:12, 13
Palankios:3, 4, 8, 16, 17, 23-27, 30, 31
Neutralios:2, 14, 20-22, 28, 29
Nepageidaujamos:5-7, 9-11, 18, 19
Blogos:1, 15

Nors dauguma augalų įslenka į poilsio periodą ir jų laistymo poreikis mažėja, žydėjimo laikotarpiu kambariniai augalai vis dar išlieka ištroškę papildomos drėgmės ir maitinimo medžiagų. Tad nepamirškite jų patręšti.

Sėjos kalendorius rengiamas pagal skirtingus aspektus

Mėnulio ciklai: Sėjimo planai dažnai kuriami remiantis mėnulio ciklais – jaunatis, priešpilnis, pilnatis ir paskutinė ketvirtis. Šios mėnulio fazės daro poveikį augalų vystymuisi bei augimui.

Magnetiniai laukai: Vertinama, kad magnetiniai laukai turi įtakos sėjimo ir sodinimo efektyvumui. Tam tikru metu šie laukai gali būti labiau ar mažiau palankūs augalų sėjimui.

Astronominiai reiškiniai: Įtraukiant į sėjimo planus įvairius astronominius reiškinius, pvz., planetų pozicijas ar žvaigždžių konsteliacijas, siekiama skatinti augalų augimą.

Regioniniai klimato ypatumai: Įvairūs regionai Lietuvoje pasižymi skirtingomis klimato sąlygomis, todėl sėjimo planai turi būti pritaikyti prie konkrečių vietovių klimatinių sąlygų, kad augalų sėja būtų atliekama optimaliausiu metu.

Pagal meteo.lt duomenis, Lietuvos klimatas skirstomas į tris tris šalčio atsparumo zonas: 5, 6 ir 7, kurios leidžia sodininkams ir ūkininkams geriau suplanuoti sėją.

Sėjos kalendorius
Sėjos kalendorius: atšiaurumo zonos Lietuvoje

Sėjos kalendoriaus svarba

Pagrindinis sėjos kalendoriaus tikslas – padėti pasiekti efektyviausią augalų augimą, maksimaliai išnaudojant jų natūralius augimo procesus. Taip galima tikėtis didesnio ir sveikesnio derliaus.

Vadovaudamiesi šiuo kalendoriumi, sodininkai gali pasirinkti geriausias sėjimo dienas ir augalų rūšis, taip padidindami augimo galimybes ir mažinandami neprigijimo ar mažesnio derliaus riziką.

Sodininko mėnulio kalendorius ūkio darbams

Jei sekate mėnulio fazes ir taip jums būtų patogiau planuoti sodo darbus dalijamės darbų, kuriuos patariama (ir kurių ne) pagal tam tikrą mėnulio fazę.

Mėnulio fazėRekomenduojami sodo darbo Nerekomenduojami sodo darbai
Jaunas mėnuliskova su piktžolėmis
rekomenduojamas augalų genėjimas
krūmų formavimas
sodinimas į gruntą
medžių skiepijimas
Priešpilnispalanku sėjai
augalų sodinimas į gruntą
skiepijimas
medžių ir krūmų genėjimas
Pilnatiskova su kenkėjais bei piktžolėmis
vaisių rinkimas (ne ilgalaikiam saugojimui)
augalų persodinimas
medžių skiepijimas bei genėjimas
Delčiapalanku sėti ir sodinti šakniavaisius, svogūnėlius, ankštinius augalus, žieminius javus
patariama laistyti ir tręšti
purenant dirvą

Sėjos kalendorius atsisiuntimui

Atsisiųskite savo nemokamą 2024 metų sodininko kalendoriaus kopiją dabar ir pasiruoškite gausiam derliui.

sėjos kalendorius 2024 metams
Sodininko kalendorius 2024 lentelė: užtikrins gausesnį derlių

Dažniausiai užduodami klausimai

  1. Kada sodinti žieminius česnakus?

    Palankiausia česnakus sodinti – paskutinį rugsėjo ir pirmą spalio dešimtadienį. Prieš ateinančius šalčius. Tai leidžia česnakams geriau išvystyti šaknų sistemą ir užtikrinti geresnį derlių kitais metais.

    Trumpai kaip patariame sodinti česnakus. Česnakų skilteles atskirkite, pašalindami svogūno dugnelio likučius. Rinkitės vidutinio dydžio ar didesnes skilteles, vengdami tų, kurios pradėjo gesti.

    Prieš sodinant, 5-10 minučių skilteles mirkinkite šiltame 50 °C vandenyje, kad apsisaugotumėte nuo ligų ir kenkėjų. Po mirkymo, vandenį nupilkite. Taip pat galite vietoje to skilteles galite laikyti kalio permanganato tirpale parą.

  2. Kada sodinti svogūnus?

    Svogūnai, priklausomai nuo jų rūšies, gali būti sodinami pavasarį arba rudenį.

    Pavasariniai svogūnai paprastai sodinami anksti pavasarį, vos tik dirva tampa pakankamai šilta ir dirbama. Sėjos kalendorius nurodo, kad tai dažniausiai geriausia daryti balandžio-gegužės mėnesiais. Lauko temperatūra turėtų būti bent 5°C šilymos ar šiltesnė. Gegužės mėnesį puikus metas patręšti svogūnus.

    Rudenį sodinami svogūnai, skirti ankstyvam derliui kitų metų pavasarį, sodinami vėlyvą rudenį, prieš žemės užšalimą (rugsėjo pabaiga – spalio pradžia).

    Daugiau apie svogūnų sodinimą galite rasti mūsų atskirame straipsnyje Kaip ir kada sodinti svogūnus?

  3. Kada sodinti braškes?

    Braškės dažniausiai sodinamos pavasarį, kai praeina paskutiniai šalčiai. Ankstyvas pavasaris yra idealus laikas, kad augalai galėtų gerai įsišaknyti prieš atkeliaujant karštesniems orams. Tai dažniausiai yra nuo kovo iki gegužės pradžios, atsižvelgiant į konkrečias vietos oro sąlygas.

    Braškes sodinti galima ir rudenį. Jei pavasarinis braškių sodinimas gali užtrukti ir iki Joninių, tai rudeninis braškių sodinimas pradedamas liepą ir baigiamas rugpjūčio viduryje. Tam ir naudojamas sėjos kalendorius – kad neužmirštumėte kada geriausia sodinti augalus.

    Paruošėme platesnį straipsnį apie tai kaip ir kada sodinti braškes. Kviečiu perskaityti ir pagilinti žinias bei užsiauginti itin saldžias ir skanias braškes savo sode. Koks sodininko kalendorius be burnoje tirpstančių braškių 🙂

  4. Kada sodinti hortenzijas?

    Sodinti hortenzijas iš vazonų galite visus metus. Vis tik hortenzijas geriausia sodinti pavasarį arba ankstyvą rudenį, kai oras yra vėsesnis. Tai padeda augalams lengviau adaptuotis prie oro sąlygų.

    Pavasarinis sodinimas vyksta po paskutinių šalnų (balandžio arba gegužės mėnesiais), o rudens sodinimas – kai oras pradeda vėsti, bet prieš tai, kol žemė įšalą (rugsėjo ar spalio mėnesiais).

  5. Kada sėti pomidorus?

    Šiltnamyje: Pomidorus šiltnamyje galima pradėti sėti anksčiau. Dažnai pomidorai šiltnamyje sėjami vasario pabaigoje arba kovo pradžioje, kad augalai turėtų pakankamai laiko subręsti iki šiltesnių orų.

    Lauke: Pomidorus lauke sėti reikėtų tik tada, kai praeina šalnos. Tai dažniausiai būna gegužės mėnesį. Norint anksčiau gauti derlių, pomidorų sėklas galima pradėti auginti namuose kovo vidury arba balandžio pradžioje. Ir tuomet persodinti į lauką persodinti kai jau tikimasi nebebus šalnų.

    Jei planuojate sėti lauke pomidorus, oro ir dirvos temperatūra yra yra svarbiausi veiksniai, kurie nulems sėjos laiką. Jei vis tik norite pomidorus sėti kambaryje sėjos kalendorius galės būti liberalesnis, tai galite datą pasirinkti laisviau.

    Turime paruošę atskirą straipsnį apie tai kada sėti pomidorus, kad juos persodinti į lysvę ar šiltnamį, kaip prižiūrėti.

Sėjos kalendorius padės tinkamai sodinti augalus

Pabaiga

Kiekvienas mėnuo suteikia unikalias galimybes mūsų sodams bei daržams. Svarbu tai išnaudoti ir išnaudoti tinkamai. Sėjos kalendorius yra sudarytas remiantis ilgalaike sodininkų profesionalų patirtimi.

Leiskite, kad šis sodininko kalendorius taptų jūsų gidu vedančiu sėkmingoje sodininkystės kelionėje. Tikiuosi, kad jis padės užauginti klestintį sodą ar (bent namų kampelį).

Ir praleisti gerai laiką. Nes laikas ir darbai sode neturi būti tik juodas ir varginantis darbas. Tai gali būti malonumas. Gausaus ir skanaus derliaus 🙂

Pasidalinkite įrašu: